Ξενώνας Λιμναίο

Τοπικά αξιοθέατα

Ο ξενώνας βρίσκεται στο χωριό Χρυσοχώραφα, στην ανατολική πλευρά της λίμνης κοντά στην Ηράκλεια, τον Λιθότοπο και το φράγμα της Κερκίνης. Η τεχνητή λίμνη έχει γίνει πιο φυσική και άγρια για να διατηρηθεί ο πλούσιος φυσικός οικότοπος. Μέσα σε λίγα μέτρα από τον ξενώνα βρίσκεστε στην ανατολική όχθη της λίμνης Κερκίνη, κοντά στα καλύτερα σημεία ψαρέματος και τις περιοχές αναπαραγωγής του νεροβούβαλου. Ένας ιδανικός προορισμός για λάτρεις της φύσης και για όσους αναζητούν ένα ζεστό, αυθεντικό και ανθρώπινο περιβάλλον.

Η περιοχή γύρω από τη λίμνη Κερκίνη είναι κατάλληλη για διάφορες εναλλακτικές δραστηριότητες στη φύση. Πράγματι, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να εξοικειωθείτε και να αλληλεπιδράσετε με το περιβάλλον. Η λίμνη Κερκίνη είναι ένα από τα καλύτερα μέρη σε όλη την Ευρώπη, τόσο για την παρακολούθηση πουλιών όσο και για τη φωτογραφισή τους. Η λίμνη βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, περιτριγυρισμένη από δασωμένους λόφους και βουνά έως 2000μ υψόμετρο, αγρούς και θάμνους και προσφέρει μεγάλη ποικιλία οικοτόπων. Η ίδια η λίμνη έχει νησιά και ένα βυθισμένο δάσος, όπου χιλιάδες πουλιά φωλιάζουν την άνοιξη, συμπεριλαμβανομένων των απειλούμενων αργυροπελεκάνων (Pelecanus crispus).

 

Οι συμβουλές μας για τη διαμονή σας

Γύρω από το χωριό μας υπάρχουν διάφορες μορφές εναλλακτικού τουρισμού που οργανώνουν ποικίλες δράσεις και δραστηριότητες. Ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψετε την περιοχή γύρω από τη λίμνη είναι με ποδήλατο. Στον ξενώνα μας θα βρείτε ποδήλατα βουνού και προτάσεις για διαδρομές. Η ιδανική διαδρομή οδηγεί κατά μήκος της ανατολικής όχθης σε έναν χωματόδρομο από το χωριό μας μέχρι τις εκβολές του ποταμού στη λίμνη. Αν έχετε την αντοχή και τη φυσική κατάσταση, μπορείτε να κάνετε τον γύρο της λίμνης (60 χλμ.). Οι δραστηριότητες στην ύπαιθρο προσφέρονται από αγγλόφωνους και έμπειρους τοπικούς ξεναγούς.

Σας προσφέρουμε πολλές δραστηριότητες γύρω από τη λίμνη, όπως παρακολούθηση πουλιών, εκδρομές με βάρκα, ιππασία, ποδηλασία, φωτογράφιση άγριας ζωής, τοξοβολία, πεζοπορία, κανό-καγιάκ, αλλά και αγροτουρισμό, γευσιγνωσία κρασιού, περιβαλλοντική εκπαίδευση και μαθήματα μαγειρικής.

Παρακολούθηση πουλιών

Είναι μια εμπειρία που δεν μπορεί να βιωθεί σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό, αξίζει να περάσετε λίγες ώρες παρακολουθώντας τα πουλιά γύρω από τη λίμνη. Για παράδειγμα, η λίμνη Κερκίνη είναι υγρότοπος στη βόρεια Ελλάδα, ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των σημαντικότερων στην Ευρώπη και θεωρείται μία από τις καλύτερες ευρωπαϊκές ζώνες παρακολούθησης πτηνών. Εδώ παρατηρούνται περίπου 300 είδη πουλιών: κάποια φωλιάζουν, άλλα παραμένουν για χειμερινή διαμονή, για να ξεκουραστούν ή να φάνε κάτι. Τα καλύτερα μέρη με τη μεγαλύτερη ποικιλία πτηνών είναι η ανατολική όχθη του δάσους της λίμνης και οι εκβολές του ποταμού Στρυμόνα. Οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος, όταν τα πουλιά μεταναστεύουν, είναι η ιδανική στιγμή για να παρατηρήσετε ερωδιούς, πελεκάνους, κορμοράνους, χουλιαρομύτες, χαλκόκοτες και χήνες.

Εάν δεν διαθέτετε τον εξοπλισμό (κιάλια ή τηλεσκόπιο), μπορούμε να σας φέρνουμε σε επαφή με έναν φορέα, ο οποίος οργανώνει εκπαιδευτικές δραστηριότητες για ομάδες.