Ξενώνας Μονοπάτι

Τοπικά αξιοθέατα

Τα „Μονοπάτια Ειρήνης“, ένα έργο του Ενωτικού Συλλόγου Λεχοβιτών "Ο Προφήτης Ηλίας", είναι ένα σύμπλεγμα πεζοπορικών και ποδηλατικών διάδρομων συνολικού μήκους 40 χλμ., όπου με κέντρο αναφοράς το Λέχοβο, μπορεί κανείς να φθάσει στο Νυμφαίο και τα λιμναία οικοσυστήματα της περιοχής και να μάθει το παρελθόν της.  Χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον. Στόχος του είναι να δημιουργήσει προϋποθέσεις ήπιας και ποιοτικής τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή και να τονίσει την αξία της φύσης και της γνωριμίας με το παρελθόν μας, με σκοπό ένα πιο ειρηνικό μέλλον.

Θα σας εντυπωσιάσει το διατηρητέο οικοδομικό τετράγωνο στην όμορφη πλατεία του χωριού, που σώθηκε από την πυρπόληση του 1943 από τους Γερμανούς και περιλαμβάνει την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου (1812) με το καμπαναριό του, την Αστική Σχολή, παραδοσιακό κτίσμα του 1900, που χρησιμοποιήθηκε ως σχολείο μέχρι το 1958, μετά ως κοινοτικό κατάστημα και από το 1984 στεγάζει το Εθνολογικό Λαογραφικό Μουσείο και τις παραδοσιακές κρήνες (1908), που βρίσκονται στη μια πλευρά της Αστικής Σχολής.

Επιπλέον μπορεί κανείς να κάνει εκδρομές στις όμορφες κοντινές πόλεις Καστοριά (37 χλμ.) και Φλώρινα (60 χλμ.), καθώς και στις γραφικές λίμνες Πρέσπες (100 χλμ.).

 

Οι προτάσεις μας για τη διαμονή σας

Το Λέχοβο έχει πλούσια παράδοση και πολιτιστική δραστηριότητα που υποστηρίζεται ενεργά από τον Ενωτικό Σύλλογο Λεχοβιτών „Προφήτης Ηλίας“. Ο σύλλογος διοργανώνει κάθε χρόνο πολιτιστικές εκδηλώσεις με ντόπια γαστρονομική παράδοση, όπως το Πρωτοχρονιάτικο καρναβάλι στην πλατεία του χωριού, η „Μπουμπούνα“ πυρά το βράδυ της παραμονής της Τυρινής στην αλάνα δίπλα στον Άγιο Μηνά, τα Κούλουμα με την παραδοσιακή φασολάδα της Καθαρής Δευτέρας στο λόφο του Προφήτη Ηλία, θερινές εκδηλώσεις με την επωνυμία "Λέχοβο" την εβδομάδα του Προφήτη Ηλία (20 Ιουλίου) στην πλατεία και στο λόφο του Προφήτη Ηλία και η γιορτή της λεχοβίτικης πίτας το Σάββατο της εβδομάδας του Αγίου Δημητρίου (26 Οκτωβρίου) στην πλατεία.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Εθνολογικό Λαογραφικό Μουσείο Λεχόβου όπου εκτίθενται πολλά ιστορικά αντικείμενα από την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα και τις Εθνικής Αντίστασης, όπως στολές, όπλα, προσωπικά αντικείμενα, εικόνες και φωτογραφίες αγωνιστών, κλπ.

Ιστορία

Κατά την Επανάσταση του 1821 πολλοί Λεχοβίτες προσέφεραν στον Αγώνα.

Το ίδιο συνέβη και στον Μακεδονικό Αγώνα (1904-1908), όπου το Λέχοβο υπήρξε προπύργιο του ελληνισμού. Αποτέλεσε το καταφύγιο και το ορμητήριο των μακεδονομάχων που έδρασαν στη Δυτική Μακεδονία.

Οι κάτοικοι του Λεχόβου συμμετείχαν ενεργά στην Εθνική Αντίσταση του 1941-1944, με αποτέλεσμα να υποστούν τα αντίποινα των γερμανικών δυνάμεων κατοχής. Στο διάστημα 23 έως 26 Ιουλίου 1943 οι Γερμανοί, Έλληνες δοσίλογοι συνεργάτες τους καθώς και πράκτορες της βουλγαρικής Οχράνας εισέβαλαν στο χωριό, το πυρπόλησαν και το λεηλάτησαν. Μεταξύ των καμένων κτηρίων ήταν και η αξιοσημείωτη βιβλιοθήκη (1927) και περιείχε συνολικά 5000 τόμους. 30 αντάρτες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ κατάγονται από το Λέχοβο με πιο γνωστό τον Καπετάν Αμύντα. Λόγω του ολοκαυτώματος που υπέστη, το Λέχοβο χαρακτηρίστηκε μαρτυρικό χωριό και είναι μέλος του "Δικτύου Μαρτυρικών Χωριών και Πόλεων της Ελλάδας".